Szereted a szaftos, omlós csirkét, amit krémes szósz és olvadt sajt koronáz meg? Akkor ez a tejszínes sajtos csirkemell sütőben recept a tökéletes választás! Nemcsak ízletes és kiadós, hanem pillanatok alatt összeállítható. A tejszín és a sajt együtt egy olyan selymes mártást alkot, amely minden falatnál garantálja a „még egy kicsit” érzést. Ha gyorsan elkészíthető, laktató és családi kedvenc vacsorát keresel, ez az étel nem fog csalódást okozni.
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- 250 ml főzőtejszín (30%-os)
- 150 g reszelt trappista sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- fél teáskanál frissen őrölt bors
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál pirospaprika (édes)
- petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
1. A csirkemell előkészítése
A csirkemellfiléket mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Fektessük egy vágódeszkára, és ha vastagabbak, vágjuk őket hosszában félbe, hogy egyenletesen átsüljenek. Sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg oregánóval és pirospaprikával. A fűszerezés nemcsak ízt, hanem szép aranybarna színt is ad a húsnak.
2. A hús elősütése
Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat és a vajat közepes lángon. Tegyük bele a csirkemelleket, és mindkét oldalát 2–3 perc alatt pirítsuk elő, amíg aranybarna kéreg keletkezik. Nem kell teljesen átsütni, csak kérgesíteni – ez megőrzi a szaftosságát a sütés végére is.
3. A tejszínes alap elkészítése
A serpenyőben maradt zsiradékon pirítsuk meg az apróra vágott fokhagymát 30 másodperc alatt, majd öntsük hozzá a tejszínt. Keverjük el alaposan, és forraljuk össze 1 perc alatt. Ez az alap adja meg a csirke krémes, selymes ízvilágát.
4. A sütés előkészítése
Egy közepes méretű sütőtálat vajazzunk ki, majd helyezzük bele az elősütött csirkemelleket. Öntsük rájuk a fokhagymás tejszínt, és szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal. A sajt a sütőben szépen megolvad, majd enyhén megpirul, aranybarna kéreggel zárva a krémes belsőt.
5. Sütés
Előmelegített sütőben 180 °C-on süssük 20–25 percig, amíg a sajt szépen megpirul, és a tejszínes szósz kissé besűrűsödik. Ha ventilátoros sütőt használsz, 170 °C is elegendő. A sütés végére a csirkemell omlós és szaftos marad, miközben a tetején ropogós sajtréteg képződik.
6. Tálalás
Tálalás előtt hagyjuk 5 percig pihenni, hogy az ízek összeérjenek. Szórjuk meg friss, aprított petrezselyemmel, és kínáljuk friss salátával, rizzsel vagy burgonyapürével. A krémes szaft minden körettel fantasztikusan harmonizál.
Tippek
- A csirkemellet előző este is bepácolhatod, így még omlósabb lesz.
- Ha szeretnéd, keverj a tejszínbe egy kevés mustárt vagy szerecsendiót az extra ízért.
- Trappista helyett próbáld ki gouda vagy mozzarella sajttal – még nyúlósabb lesz.
- Túlságosan híg szósz esetén 1 teáskanál lisztet keverhetsz a tejszínhez.
- Ha diétásabb verziót szeretnél, használhatsz light tejszínt és csökkentett zsírtartalmú sajtot.
Egészséges alternatívák
- Használj 15%-os főzőtejszínt, így csökkentheted a kalóriatartalmat.
- Trappista helyett válassz sovány mozzarella sajtot, amely kevesebb zsírt tartalmaz.
- A vaj helyett süss kókuszolajon vagy olívaolajon, ez szívbarátabb.
- Tálald párolt zöldségekkel rizs helyett, így csökkented a szénhidrátmennyiséget.
- Hagyj ki egy adag sajtot a tetejéről, így még mindig krémes, de könnyebb marad az étel.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 40 perc
Tápértékek
Kalória: 520 kcal/adag
Fehérje: 46 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 34 g
Rost: 0.5 g



