
Az egészben sült csirkemell az egyik legelegánsabb módja annak, hogy egyszerű alapanyagból látványos és ízletes főételt varázsoljunk. Akár ünnepi alkalomról, akár egy hétvégi családi ebédről van szó, ez a recept garantáltan a középpontba kerül az asztalon.
A csirkemell egészben sütve különösen szaftos marad, ha megfelelően van előkészítve és fűszerezve. A fűszervaj, amely a hús alá és tetejére kerül, nemcsak gazdag ízt ad, hanem gondoskodik arról is, hogy a csirkemell ne száradjon ki sütés közben. Egyszerű, mégis tökéletes fogás – ha eddig csak szeletelve sütötted, most próbáld ki így!
Hozzávalók
- 1 nagyobb csirkemellfilé (egészben, bőrrel vagy bőr nélkül)
- 3 evőkanál puha vaj
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 1 teáskanál pirospaprika
- Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (karikára vágva)
- 1 dl alaplé vagy víz
Elkészítés
1. Előkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy sütőtálat vagy tepsit, amelyben kényelmesen elfér a csirkemell.
2. Fűszervaj elkészítése
Egy kis tálban keverd össze a puha vajat, a zúzott fokhagymát, a szárított kakukkfüvet, rozmaringot, pirospaprikát, sót és borsot. Add hozzá a citromlevet is, és alaposan dolgozd össze, hogy egy homogén fűszervajat kapj.
3. Csirkemell előkészítése
A csirkemellet mosd meg hideg víz alatt, majd papírtörlővel itasd le róla a felesleges nedvességet. Ha a bőr rajta van, óvatosan válaszd el a hústól úgy, hogy a bőr egyik oldala rögzítve maradjon.
4. Fűszervaj felvitele
A fűszervaj felét kend a csirkemell és a bőr közé, ügyelve arra, hogy mindenhová jusson. A maradék fűszervajat kend a csirkemell tetejére és oldalaira is, hogy teljesen befedje a húst.
5. Sütőtál előkészítése
A sütőtál aljára helyezd a felkarikázott vöröshagymát, majd locsold meg az olívaolajjal. Ez a hagymaágy biztosítja, hogy a csirkemell alja ne száradjon ki, és plusz ízt ad az ételnek.
6. Csirkemell elhelyezése
Helyezd a fűszerezett csirkemellet a hagymaágyra a sütőtálban. Önts alá 1 dl alaplevet vagy vizet, hogy gőz képződjön sütés közben, ami segít megőrizni a hús szaftosságát.
7. Sütés
Fedd le a sütőtálat alufóliával, és helyezd az előmelegített sütőbe. Süsd 180°C-on körülbelül 25-30 percig. Ezután vedd le az alufóliát, és süsd további 10-15 percig, amíg a csirkemell teteje aranybarnára pirul.
8. Pihentetés és tálalás
A sütés befejeztével vedd ki a csirkemellet a sütőből, és hagyd pihenni 5-10 percig. Ez alatt az idő alatt a hús rostjai ellazulnak, és a szaftok egyenletesen oszlanak el. Szeleteld fel a csirkemellet, és tálald a sült hagymával és kedvenc köreteiddel, például sült zöldségekkel vagy friss salátával.
Tippek
- Ha van időd, a fűszervajjal bekent csirkemellet pihentesd a hűtőben 1-2 órán át sütés előtt. Ezáltal a fűszerek mélyebben átjárják a húst, intenzívebb ízélményt nyújtva.
- A fűszervajhoz adhatsz citromhéjat vagy apróra vágott friss zöldfűszereket, mint például petrezselymet vagy bazsalikomot, hogy még különlegesebb ízt érj el.
- A csirkemell mellé süthetsz különféle zöldségeket, mint például sárgarépát, cukkinit vagy burgonyát, így egy tepsiben elkészül a teljes étel.
Egészséges alternatívák
- Használj kevesebb vajat, és egészítsd ki olívaolajjal a fűszervajat, hogy csökkentsd a telített zsírok mennyiségét.
- Ha csökkenteni szeretnéd a zsírbevitelt, készítsd el a csirkemellet bőr nélkül, de ügyelj arra, hogy a hús ne száradjon ki.
- A hagyományos köretek helyett tálald a csirkemellet friss salátával vagy párolt zöldségekkel a könnyedebb étkezés érdekében.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 40 perc
Összesen: 55 perc
Tápértékek
Kalória: 250 kcal
Fehérje: 40 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 10 g
Rost: 0.5 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Aszpikos csirkemell – klasszikus hidegtál húsvétra vagy ünnepi alkalmakra
- Currys tejszínes csirke
- Rántott csirke recept klasszikusan: aranybarna bundában
