
Ha egy gyorsan elkészíthető, mégis tartalmas és ízletes ebédet keresel, akkor ez a csirkemell sütőben krumplival recept telitalálat lesz! A tepsiben sült csirkemell és burgonya kombinációja nemcsak kiadós, de szinte elronthatatlan is – ráadásul egyetlen tepsiben készül, így a mosogatással sem kell sokat bajlódnod.
A csirkemell finoman fűszerezve, a krumpli pedig kívül ropogósra, belül puhára sül, miközben a sütőben az összes íz szépen összeér. Egy gyors keverés, némi előkészítés, és már mehet is az egész a sütőbe – így több időd marad pihenni vagy a családdal lenni, amíg az ebéd elkészül.
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- 6 közepes burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál só
- Frissen őrölt bors ízlés szerint
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé (elhagyható)
- 1 fej lilahagyma (opcionális)
Elkészítés
1. Előkészítés
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Egy nagy tepsit kenj ki vékonyan olívaolajjal, hogy a hozzávalók ne ragadjanak le sütés közben.
2. Burgonya előkészítése
A burgonyákat hámozd meg, majd vágd kb. 0,5 cm vastag karikákra. Tedd egy nagy tálba, és locsold meg 2 evőkanál olívaolajjal. Szórd meg a rozmaringgal, kakukkfűvel, sóval és frissen őrölt borssal. Alaposan keverd össze, hogy a fűszerek és az olaj egyenletesen bevonják a burgonyaszeleteket.
3. Csirkemell előkészítése
A csirkemellfiléket mosd meg, majd itasd le róluk a felesleges nedvességet papírtörlővel. Ha vastagabbak, vágd őket félbe hosszában, hogy egyenletesen süljenek. Mindkét oldalukat dörzsöld be sóval és frissen őrölt borssal.
4. Fokhagyma és lilahagyma előkészítése (opcionális)
A fokhagymagerezdeket pucold meg és vágd vékony szeletekre. Ha lilahagymát is használsz, azt hámozd meg, majd vágd vékony karikákra.
5. Rétegezés a tepsiben
A fűszerezett burgonyaszeleteket terítsd el egyenletesen az előkészített tepsi alján. Ha lilahagymát is használsz, szórd a burgonya tetejére a hagymakarikákat. Erre helyezd rá a fűszerezett csirkemellfiléket. A tetejükre oszd el egyenletesen a felszeletelt fokhagymát. Locsold meg a csirkemelleket a maradék 2 evőkanál olívaolajjal és ízlés szerint citromlével.
6. Sütés
Fedd le a tepsit alufóliával, ügyelve arra, hogy a fólia ne érjen hozzá a csirkemellekhez. Helyezd a tepsit az előmelegített sütőbe, és süsd 30 percig. Ezután óvatosan távolítsd el az alufóliát, és süsd további 15-20 percig, amíg a csirkemell aranybarnára sül, és a burgonya is megpuhul.
7. Tálalás
Miután kivetted a sütőből, hagyd pihenni az ételt 5 percig. Tálald friss salátával vagy savanyúsággal a teljes ízélmény érdekében.
Tippek
- Ha szeretnéd feldobni az ételt, adhatsz hozzá más zöldségeket is, mint például sárgarépát, cukkinit vagy paprikát.
- Kísérletezz bátran különböző fűszerekkel! A csirke és a burgonya jól harmonizál például bazsalikommal, oregánóval vagy majoránnával is.
- Ha szereted a sajtos ételeket, a sütés utolsó 10 percében szórj reszelt sajtot a csirkemellek tetejére, és süsd, amíg aranybarnára olvad.
Egészséges alternatívák
- Csökkentsd az olaj mennyiségét, vagy használj kalóriaszegény spray-t a hozzávalók bevonásához.
- Ha alacsonyabb szénhidráttartalmú ételt szeretnél, a burgonyát helyettesítheted édesburgonyával vagy más gyökérzöldségekkel.
- Figyelj a só mennyiségére, és ha szükséges, használj sóhelyettesítő fűszereket az ízesítéshez.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 50 perc
Összesen: 70 perc
Tápértékek
Kalória: 400 kcal
Fehérje: 40 g
Szénhidrát: 35 g
Zsír: 10 g
Rost: 5 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Omlós rántott csirkemell recept: így lesz igazán szaftos és ropogós
- Baconbe göngyölt csirkemell recept
- Sajtos rántott csirkemell – olvadós, ínycsiklandó változat
