Ananászos csirkemell tepsiben – egy különleges, édes-sós ízvilág vacsorára

ananászos csirkemell tepsiben
ananászos csirkemell tepsiben

Az ananászos csirkemell tepsiben egy igazán különleges és izgalmas étel, amely ötvözi a trópusi gyümölcs édességét a szaftos, omlós csirkemellel. Ez az ínycsiklandó recept tökéletes választás lehet akkor is, ha valami újat szeretnél kipróbálni, de nem akarsz órákat a konyhában tölteni. A sütő elvégzi helyetted a munka oroszlánrészét, te pedig begyűjtheted az elismerő pillantásokat a családi vacsoraasztalnál.

A trópusi ízek kedvelőinek ez az étel igazi főnyeremény, ráadásul rendkívül egyszerűen elkészíthető. Mindössze néhány alapanyagra lesz szükséged, és garantáltan mosolyt csalsz majd a vendégek arcára. Ha valami édes-sós, mégis harmonikus és szaftos ételt keresel, ez a recept neked való!

Hozzávalók

  • 4 db csirkemellfilé
  • 1 konzerv ananászkarika (kb. 560 g)
  • 150 g trappista sajt (reszelve)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 100 ml ananászlé (a konzervből)
  • 2 evőkanál olaj
  • Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • Vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés

1. Előkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vajazz ki egy közepes méretű tepsit, hogy a csirkemell ne ragadjon le sütés közben.

2. Hagyma és fokhagyma előkészítése

A vöröshagymát vágd vékony karikákra, a fokhagymát pedig aprítsd finomra.

3. Páclé elkészítése

Egy közepes tálban keverd össze az ananászlevet, mustárt, mézet, szójaszószt, aprított fokhagymát, egy evőkanál olajat, valamint ízlés szerint sót és borsot. Ez adja majd a csirkemell különleges ízét.

4. Csirkemell előkészítése

A csirkemellfiléket óvatosan klopfold ki egyenletes vastagságúra, hogy egyformán süljenek. Helyezd őket egy nagyobb tálba vagy zárható zacskóba, és öntsd rájuk a páclét. Győződj meg róla, hogy a hús minden oldala jól bevonódik. Fedd le a tálat fóliával, vagy zárd le a zacskót, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre, de ha van időd, akár 2 órára is, hogy az ízek jól összeérjenek.

5. Hagyma pirítása

Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olajat közepes lángon. Add hozzá a vékonyra szeletelt vöröshagymát, és pirítsd üvegesre, amíg aranybarna nem lesz. Ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe.

6. Rétegezés a tepsiben

A kivajazott tepsi aljára terítsd el egyenletesen a pirított hagymát. Erre helyezd rá a pácolt csirkemellfiléket, majd mindegyik szelet tetejére tegyél egy-egy ananászkarikát. Végül szórd meg bőségesen reszelt sajttal, hogy a tetején egy finom, olvadt sajtréteg képződjön.

7. Sütés

Fedd le a tepsit alufóliával, hogy a csirkemell szaftos maradjon, és süsd az előmelegített sütőben 25 percig. Ezután vedd le a fóliát, és süsd további 10-15 percig, amíg a sajt aranybarnára pirul, és a hús teljesen átsül.

8. Tálalás

Miután kivetted a sütőből, hagyd pihenni az ételt 5 percig, hogy az ízek összeérjenek. Tálald friss salátával vagy párolt rizzsel a teljes élmény érdekében.

Tippek

  • Ha időd engedi, hagyd a csirkemellet hosszabb ideig, akár egy éjszakán át pácolódni a hűtőben. Minél tovább áll a pácban, annál intenzívebb lesz az íze.
  • Friss ananászt is használhatsz a konzerv helyett. Ebben az esetben szeleteld fel vékony karikákra, és egy kevés cukorral megszórva hagyd állni 10 percig, hogy kiengedje a levét.
  • Kísérletezz különböző sajtokkal! A trappista helyett használhatsz mozzarellát a lágyabb ízért, vagy cheddart az intenzívebb, karakteresebb ízvilágért.

Egészséges alternatívák

  • A sajtot elhagyva vagy csökkentett zsírtartalmú sajtot használva csökkentheted az étel kalóriatartalmát.
  • Ha alacsony szénhidráttartalmú étrendet követsz, a párolt rizs helyett tálald az ételt friss zöldsalátával vagy párolt zöldségekkel.
  • Győződj meg róla, hogy a szójaszósz és a többi hozzávaló is gluténmentes, ha gluténérzékeny vagy.

Elkészítési idő

Előkészítés: 15 perc
Sütés: 40 perc
Összesen: 55 perc

Tápértékek

Kalória: 350 kcal
Fehérje: 40 g
Szénhidrát: 20 g
Zsír: 12 g
Rost: 2 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

ananászos csirkemell tepsiben
ananászos csirkemell tepsiben – a kép illusztráció

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights