Bakonyi csirkemell egyszerűen
A bakonyi csirkemell egy igazi magyar klasszikus, amely finom gombás-tejfölös szaftjáról mindenkit levesz a lábáról. Ez az egyszerűsített változat gyorsan elkészíthető, tökéletes választás lehet egy hétköznapi ebédhez vagy vacsorához.
Bakonyi csirkemell egyszerűen hozzávalói:
- 4 db csirkemell file
- 250 g gomba (csiperkegomba vagy erdei gombák keveréke)
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 200 ml tejföl (20%-os)
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika (édes)
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 csokor friss petrezselyem
Bakonyi csirkemell egyszerűen elkészítése:
-
Előkészítés: A csirkemelleket alaposan mosd meg, majd vágd szeletekre vagy kockákra, attól függően, hogy hogyan szeretnéd tálalni. Sózd és borsozd meg a húst, majd hagyd pihenni néhány percig.
-
Gomba előkészítése: A gombát tisztítsd meg, szeleteld fel vékonyan. A hagymát vágd apróra, a fokhagymát zúzd össze.
-
Sütés: Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és pirítsd meg benne a csirkemelldarabokat aranybarnára. Ha a hús már minden oldalon megpirult, vedd ki a serpenyőből és tedd félre.
-
Zöldségek pirítása: Ugyanabban a serpenyőben párold meg a vöröshagymát üvegesre, majd add hozzá a gombát és a fokhagymát. Sózd és borsozd, majd közepes lángon párold, amíg a gomba megpuhul és levet ereszt.
-
Szaft készítése: Szórd meg a gombát a liszttel, és keverd össze alaposan, hogy ne legyen csomós. most add hozzá a fűszerpaprikát és keverd át gyorsan, nehogy megégjen. Öntsd hozzá a tejfölt, és keverd simára. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés vizet.
-
Csirkemell visszatétele: Tedd vissza a csirkemelleket a serpenyőbe, és forrald össze a gombás-tejfölös szafttal. Főzd 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek, és a hús átfőjön.
-
Tálalás: Tálald forrón, friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórva. Köretként nokedlit, galuskát vagy friss ropogós kenyeret is kínálhatsz hozzá.
Tippek és érdekességek:
- Gombák: A csiperkegomba könnyen beszerezhető, de ha van rá lehetőség, érdemes erdei gombákkal, például vargányával is kipróbálni a receptet, mivel azok intenzívebb, gazdagabb ízt adnak az ételnek.
- Tejföl: A magasabb zsírtartalmú tejföl krémesebb, lágyabb textúrát biztosít, de használhatsz 12%-os tejfölt is.
- Petrezselyem: A friss petrezselyem nemcsak ízben gazdagítja a fogást, de vitaminokban is bővelkedik, így érdemes bőven szórni belőle a tetejére.
Ez az étel remek választás lehet egy hideg téli estén, de egy kiadós családi ebédhez is tökéletesen illik. A bakonyi csirkemell minden alkalommal biztosan sikert arat!
[…] a csirkemellet körülöleli, igazi magyar klasszikus, amit érdemes otthon is elkészíteni. Ez a recept egyszerű és gyorsan elkészíthető a hétköznapokon […]