Szereted a szaftos, krémes ételeket, amelyek percek alatt elkészülnek, mégis éttermi élményt adnak? Akkor a tejszínes gombás csirkemell a tökéletes választás számodra! Ez az étel egyszerre könnyed és laktató, a tejszín selymessége pedig csodásan harmonizál a gomba földes ízével és a puha csirkemellel. Ideális hétköznapi vacsorának, de vendégváró fogásként is megállja a helyét.
Hozzávalók
- 600 g csirkemellfilé
- 300 g csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 250 ml főzőtejszín
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 csipet szerecsendió
- petrezselyemzöld
Elkészítés
A csirkemell előkészítése
A csirkemellfiléket mosd meg, majd itasd le róluk a vizet papírtörlővel. Vágd őket egyenletes, ujjnyi vastag szeletekre. Sózd, borsozd, és hagyd állni 10 percig. Egy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, és pirítsd a csirkemelleket aranybarnára mindkét oldalon.
A gombák előkészítése és pirítása
Tisztítsd meg a gombát, és vágd szeletekre. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, dobd rá a felaprított vöröshagymát, és üvegesre párold. Add hozzá a gombát, majd pirítsd addig, amíg levet enged és elpárolog. Sózd, borsozd, és add hozzá a kakukkfüvet.
A fokhagymás-tejszínes alap elkészítése
A megpirított gombához add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és keverd el. Öntsd fel a főzőtejszínnel, majd ízesítsd szerecsendióval. Lassú tűzön főzd kb. 5–7 percig, hogy a szósz kissé besűrűsödjön.
A csirke és a szósz egyesítése
Tedd vissza a pirított csirkemellet a serpenyőbe, öntsd rá a tejszínes-gombás mártást, és forrald össze 5 perc alatt. Így a csirke teljesen átveszi a szaftos, gombás aromát.
Tálalás és díszítés
Tálaláskor szórd meg friss, aprított petrezselyemmel. Kínálhatod rizzsel, tésztával vagy friss bagettel is.
Tippek
- Adj hozzá parmezánt a krémesebb ízért.
- Pirítsd magas hőfokon a gombát.
- Ne süsd túl a csirkét, hogy szaftos maradjon.
- Használj zsírosabb tejszínt a selymesebb textúráért.
- Adj egy csipet chilipelyhet, ha pikánsabb ízt szeretnél.
Egészséges alternatívák
- Csirkemell helyett pulykamell.
- Tejszín helyett natúr joghurt.
- Olívaolaj helyett kókuszolaj.
- Fehér rizs helyett bulgur.
- Sajttal fehérjedúsabb verzió készíthető.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 30 perc
Tápértékek
Kalória: 395 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 8 g
Zsír: 22 g
Rost: 2 g



