Spárgás tejszínes csirkemell: krémes, lágy ízek tavaszi hangulatban

spárgás tejszínes csirkemell

A spárgás tejszínes csirkemell az egyik legkedveltebb tavaszi fogás – nem véletlenül. Ebben a receptben a zsenge spárga, a szaftos csirkemell és a krémes tejszínes mártás tökéletes harmóniában találkoznak. Ha egy laktató, mégis könnyű ebédet vagy vacsorát szeretnél, ami nem igényel bonyolult technikát, ez a recept tökéletes választás lesz.

A lágy, citromos ízvilág és a krémes textúra igazán különlegessé teszi ezt a fogást. Tésztával, rizzsel vagy friss salátával is kiválóan tálalható – de akár magában is egy ízorgia.

Hozzávalók

  • 2 db csirkemellfilé
  • 250 g zöld spárga
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 ml főzőtejszín
  • 50 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1/2 teáskanál reszelt citromhéj (bio citromból)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál szárított vagy friss bazsalikom
  • reszelt parmezán a tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés

Alapanyagok előkészítése

A csirkemelleket csíkokra vagy kisebb falatnyi darabokra vágjuk. A spárgát megmossuk, alsó fás végeit levágjuk, majd 3-4 centis darabokra vágjuk. A vöröshagymát finomra, a fokhagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük.

Hagymák megpirítása

Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, majd közepes lángon megdinszteljük a vöröshagymát, amíg üveges nem lesz. Hozzáadjuk a fokhagymát, és további 30 másodpercig pirítjuk.

Csirkemell pirítása

Beletesszük a csirkedarabokat, és közepes-magas lángon 5-6 percig sütjük, amíg minden oldalukon kifehérednek és enyhén megpirulnak.

Spárga hozzáadása

Hozzáadjuk a spárgát, és az egészet további 5 percig együtt pirítjuk. Ha szükséges, kevés zöldségalaplevet adunk hozzá, hogy ne száradjon ki.

Szósz elkészítése

Felöntjük a serpenyő tartalmát a főzőtejszínnel és a maradék zöldségalaplével. Hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt citromhéjat, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a bazsalikommal. Lefedve 6-8 percig főzzük alacsony lángon, míg a szósz selymes és kissé besűrűsödik.

Tálalás

A kész ételt friss petrezselyemmel, bazsalikommal vagy reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk. Tökéletes köret hozzá a tészta, rizs, bulgur, de friss salátával is csodás.

Tippek

  • A citromhéj és citromlé extra frissességet ad a tejszínes mártásnak – érdemes bio citromot használni.
  • Ha még selymesebb állagot szeretnél, keverhetsz a mártásba egy kevés mascarponét is.
  • A spárgát érdemes roppanósra hagyni – így jobban megőrzi frissességét és állagát.

Egészséges alternatívák

  • A tejszín helyett használhatsz zab- vagy rizs főzőkrémet a tejmentes változathoz.
  • A parmezánt elhagyva kevesebb zsiradékot viszel be, mégis finom marad az étel.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 30 perc

Tápértékek

Kalória: 380 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 22 g
Rost: 2 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

spárgás tejszínes csirkemell
spárgás tejszínes csirkemell – a kép illusztráció

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights