A spárgás tejszínes csirkemell az egyik legkedveltebb tavaszi fogás – nem véletlenül. Ebben a receptben a zsenge spárga, a szaftos csirkemell és a krémes tejszínes mártás tökéletes harmóniában találkoznak. Ha egy laktató, mégis könnyű ebédet vagy vacsorát szeretnél, ami nem igényel bonyolult technikát, ez a recept tökéletes választás lesz.
A lágy, citromos ízvilág és a krémes textúra igazán különlegessé teszi ezt a fogást. Tésztával, rizzsel vagy friss salátával is kiválóan tálalható – de akár magában is egy ízorgia.
Hozzávalók
- 2 db csirkemellfilé
- 250 g zöld spárga
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml főzőtejszín
- 50 ml zöldségalaplé vagy víz
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1/2 teáskanál reszelt citromhéj (bio citromból)
- só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál szárított vagy friss bazsalikom
- reszelt parmezán a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés
Alapanyagok előkészítése
A csirkemelleket csíkokra vagy kisebb falatnyi darabokra vágjuk. A spárgát megmossuk, alsó fás végeit levágjuk, majd 3-4 centis darabokra vágjuk. A vöröshagymát finomra, a fokhagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük.
Hagymák megpirítása
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, majd közepes lángon megdinszteljük a vöröshagymát, amíg üveges nem lesz. Hozzáadjuk a fokhagymát, és további 30 másodpercig pirítjuk.
Csirkemell pirítása
Beletesszük a csirkedarabokat, és közepes-magas lángon 5-6 percig sütjük, amíg minden oldalukon kifehérednek és enyhén megpirulnak.
Spárga hozzáadása
Hozzáadjuk a spárgát, és az egészet további 5 percig együtt pirítjuk. Ha szükséges, kevés zöldségalaplevet adunk hozzá, hogy ne száradjon ki.
Szósz elkészítése
Felöntjük a serpenyő tartalmát a főzőtejszínnel és a maradék zöldségalaplével. Hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt citromhéjat, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a bazsalikommal. Lefedve 6-8 percig főzzük alacsony lángon, míg a szósz selymes és kissé besűrűsödik.
Tálalás
A kész ételt friss petrezselyemmel, bazsalikommal vagy reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk. Tökéletes köret hozzá a tészta, rizs, bulgur, de friss salátával is csodás.
Tippek
- A citromhéj és citromlé extra frissességet ad a tejszínes mártásnak – érdemes bio citromot használni.
- Ha még selymesebb állagot szeretnél, keverhetsz a mártásba egy kevés mascarponét is.
- A spárgát érdemes roppanósra hagyni – így jobban megőrzi frissességét és állagát.
Egészséges alternatívák
- A tejszín helyett használhatsz zab- vagy rizs főzőkrémet a tejmentes változathoz.
- A parmezánt elhagyva kevesebb zsiradékot viszel be, mégis finom marad az étel.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 30 perc
Tápértékek
Kalória: 380 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 22 g
Rost: 2 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Currys tejszínes csirke
- Hogyan készítsd el a tökéletes kijevi csirkemellet? – A klasszikus, ínycsiklandó töltött fogás
- Csirkés enchilada recept – fitness változat kalóriaszegényen
