Ananászos sonkás sajtos csirkemell – szaftos, sült csirkemell egzotikus csavarral

ananászos sonkás sajtos csirkemell

Képzeld el, hogyan omlik szét a szaftos csirkemell, miközben benne olvad a sajt, és egy váratlan, édes-savanykás ananász- és sonkacsík dobja fel az élményt! Az ananászos sonkás sajtos csirkemell igazán különleges fogás, ami egyszerre könnyed és lenyűgöző – ráadásul sütőben készül, így a háziasszonyok és szakácsok kedvence lehet.

Hozzávalók

  • 4 szelet csirkemellfilé (egyenként kb. 150–180 g)
  • 4 karika konzerv ananász
  • 4 szelet sonka (pl. pulyka vagy csirkemellsonka)
  • 4 szelet sajt (pl. trappista vagy gouda)
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek mustár
  • só, bors ízlés szerint
  • olívaolaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés

1. Csirkemell előkészítése

A csirkemelleket óvatosan klopfold ki vékonyabbra (kb. 1 cm vastagra), sózd, borsozd mindkét oldalukat.

2. Rétegezés

A csirkemell szeletekre helyezz 1–1 karika ananászt, sonkaszeletet, majd sajtot. Ha nagyobb a csirkemell, kettő sonka és ananászdarab is mehet rá.

3. Összetekercselés vagy gombócolás

Tekerj mindent fel szorosan, és rögzíts fogpiszkálóval. Ha nem gombócos a forma, egyszerűen össze is hajthatod.

4. Tepsi és mártás

Kend ki a tepsit kevés olívaolajjal. Keverd össze a tejfölt a mustárral, kend meg vele a csirkére helyezett tekercseket – ez ad krémes, enyhén pikáns mártást sütés után.

5. Sütés

180 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 25–30 percig, amíg a sajt szép aranybarna, a csirke pedig átsült és szaftos marad.

6. Pihentetés és tálalás

Pihentesd pár percig a sütés után, majd távolítsd el a fogpiszkálókat, és szeletelve, friss salátával vagy burgonyapürével tálald.

Tippek

  • A csirkét mindig klopfold ki, hogy egyenletesen süljön át.
  • Használj savanykásabb mustárt az extra ízért.
  • A sütés vége felé kapcsold grillfokozatra, hogy szép aranybarna legyen a sajt teteje.
  • Fogpiszkáló helyett használhatsz szalvétagyűrűt vagy konyhai zsinórt.
  • Mielőtt tálalod, csorgass rá egy kevés ananászlevet is, extra ízességért.

Egészséges alternatívák

  • Light sajt vagy parmezán krémes textúráért, de kevesebb zsírral.
  • Szalonnás helyett natúr sonkával készítve csökkentett sótartalom.
  • Tojás helyett tejföl+mustár alap, ha kímélőbb változatot szeretnél.
  • Gluténmentes fogpiszkálók használatával gluténmentes változatban is elkészíthető.
  • Tálaláskor friss zöldsaláta köret helyett keményítőmentes változat.

Elkészítési idő

Előkészítés: 15 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 45 perc

Tápértékek

Kalória: 530 kcal
Fehérje: 45 g
Szénhidrát: 12 g
Zsír: 34 g
Rost: 1 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

ananászos sonkás sajtos csirkemell
Save
ananászos sonkás sajtos csirkemell
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights