
A rohanós hétköznapokon igazi kincs egy olyan recept, amely gyors, egészséges és még finom is. A kontakt grill csirkemell pont ilyen: nincs szükség olajban sütésre, nem kell a konyhát szellőztetni, és mégis percek alatt zamatos, szaftos hús kerülhet az asztalra. Ez a recept ideális választás ebédre vagy vacsorára, akár munkanapokon is.
A kontakt grill előnye, hogy gyorsan és egyenletesen átsüti a húst, miközben megtartja annak természetes nedvességtartalmát. Minimális előkészítéssel és egyszerű alapanyagokkal bárki elkészítheti ezt az ízletes fogást.
Hozzávalók
- 2 db csirkemellfilé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 teáskanál citromlé
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- ½ teáskanál só
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemelleket mossuk meg, majd töröljük szárazra. Ha szükséges, vágjuk őket félbe vízszintesen, hogy ne legyenek túl vastagok – így gyorsabban és egyenletesebben sülnek át.
Pác készítése
Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, fokhagymaport, füstölt paprikát, mustárt, citromlevet, sót és borsot. Ez az egyszerű pác kiemeli a hús természetes ízét, miközben kellemes füstös jegyeket is ad neki.
Pácolás
Kenjük be a csirkemelleket a páccal, és ha időnk engedi, hagyjuk pihenni legalább 15–20 percet (de akár előző este is bepácolhatjuk, így még finomabb lesz).
Kontakt grill előmelegítése
Melegítsük elő a kontakt grillt. Ha nincs tapadásmentes bevonat rajta, enyhén kenjük meg olajjal.
Sütés
Helyezzük a csirkemelleket a grillre, és zárjuk le. Közepes hőfokon süssük 6–8 percig, vagy amíg teljesen átsül. A kontakt grillnek köszönhetően mindkét oldal egyszerre sül, így még gyorsabb a folyamat.
Pihentetés és tálalás
A kész csirkemellet pihentessük 3–4 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak a húsban. Salátával, barna rizzsel vagy teljes kiőrlésű pitával tálalhatjuk.
Tippek
- Ha ropogósabb kérget szeretnél, emeld meg a hőfokot az utolsó 1–2 percre.
- A csirkemell könnyen túlsül, ezért érdemes ellenőrizni a hús állagát, vagy használni húshőmérőt (72°C a belső hőmérséklet).
- A mustár helyett használhatsz joghurtot is, ha enyhébb ízre vágysz.
Egészséges alternatívák
- Az olívaolaj helyett használhatsz avokádóolajat vagy teljesen el is hagyhatod, ha zsiradékmentes étkezést szeretnél.
- Pácoláshoz görög joghurt is használható, ami még krémesebb, szaftosabb eredményt ad.
- A körethez válassz salátát vagy párolt quinoát a fehér rizs helyett.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 8 perc
Összesen: 30–35 perc
Tápértékek
Kalória: 210 kcal
Fehérje: 34 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 7 g
Rost: 0.3 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Citromos csirke recept
- Csirke Tikka Masala – Fűszeres indiai recept, ami belefér a diétába
- Sütőtökös csirkemell recept
