A spárgás csirkemell baconnel igazi különlegesség, ami egyesíti a tavaszi zöldségek frissességét a bacon füstös ízével és a szaftos csirkemell lágyságával. Egy olyan fogás, amely nemcsak jól mutat a tányéron, hanem harmonikus ízvilágával mindenkit levesz a lábáról. Kiváló vasárnapi ebéd vagy vendégváró fogás lehet, amit könnyen előkészíthetsz, majd a sütő elvégzi helyetted a munka nagy részét.
Ebben a receptben a ropogósra sült bacon tökéletesen kiegészíti a spárga üdeségét, a belül szaftos csirkemell pedig biztosítja a laktató élményt. Néhány egyszerű hozzávaló, egy kevés fűszer és egy kis figyelem – és már tálalhatod is ezt a tavaszi kedvencet!
Hozzávalók
- 2 egész csirkemellfilé
- 12 szelet bacon
- 200 g zöld spárga
- 1 evőkanál olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fokhagymapor vagy 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 4-5 fogpiszkáló a bacon rögzítéséhez
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemellfiléket hideg víz alatt leöblítjük, majd papírtörlővel szárazra töröljük. Minden filét hosszában kettévágunk, így 4 darab, nagyjából egyforma szeletet kapunk. A hús mindkét oldalát megszórjuk sóval, borssal, fokhagymaporral és szárított oregánóval.
Spárga előkészítése
A spárgasípokat megmossuk, az alsó, fás részt levágjuk vagy letörjük. Ha vastagabb szárú a spárga, a szár alsó részét zöldséghámozóval kicsit meghámozzuk, hogy puhább legyen. A sípokat enyhén megsózzuk.
Csirkemell betöltése
Minden csirkemelldarabra kb. 3-4 spárgasípot helyezünk úgy, hogy azok kissé kilógjanak a hús széléből. Ezután a csirkemellet feltekerjük a spárgával együtt (mint egy kis tekercset).
Baconbe csomagolás
A húsos-spárgás tekercseket 2-3 szelet baconnel körbetekerjük. A bacon szorosan tartja a csirkét, de ha szükséges, fogpiszkálóval is rögzíthetjük. A bacon védi a csirkét a kiszáradástól, és kellemesen ropogósra sül.
Sütés előkészítése
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, majd a baconbe tekert csirkemelleket minden oldalukon 2-3 percig pirítjuk, hogy a bacon kissé megpiruljon és ropogós kérget kapjon.
Sütés sütőben
A megpirított tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 20-25 percig sütjük, amíg a csirkemell teljesen átsül, a bacon pedig aranybarnára pirul.
Tálalás
A kész spárgás csirkemell baconnel tálalható párolt zöldséggel, burgonyapürével vagy friss salátával. Tálalás előtt pár percet érdemes pihentetni, majd ferdén szeletelve, szépen elrendezve kínálni.
Tippek
- Spárga ne legyen túl vastag – a vékonyabb sípok hamarabb megpuhulnak és jobban illeszkednek a csirkemellbe.
- Bacon minősége számít – lehetőleg hosszabb szeleteket válassz, hogy könnyebb legyen a tekerés, és ne szakadjon el sütés közben.
- Extra íz – a tepsibe tehetsz pár gerezd fokhagymát és kakukkfüvet is, hogy még illatosabb legyen a fogás.
Egészséges alternatívák
- Sós bacon helyett használhatsz vékonyra szeletelt pulykasonkát, amely kevesebb zsírt tartalmaz.
- Sütőben pirítás helyett sütőpapírral fedett verzióban is sütheted, így kevesebb zsiradékra lesz szükség, és nem ég meg a bacon.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 40 perc
Tápértékek
Kalória: 420 kcal
Fehérje: 46 g
Szénhidrát: 4 g
Zsír: 24 g
Rost: 1.5 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Spárgás csirkemell csíkok: gyors, egészséges és isteni finom
- Spárgás csirkemell ragu – egytálétel, amiért mindenki repetázik
- Baconos csirkemell serpenyőben – ropogós, szaftos és egyszerű recept mindenkinek
