A teriyaki csirke egy népszerű japán étel, amelyet édes-sós szójaszószos máz tesz ellenállhatatlanná. Ebben a diétás változatban mézet, kókuszaminót és egy kevés balzsamecetet alkalmazunk, hogy alacsonyabb szénhidráttartalmú és egészségesebb legyen.
A teriyaki csirke hozzávalói
- 500 g csirkemell filé, csíkokra vágva
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 teáskanál friss gyömbér, reszelve
- 2 evőkanál kókuszaminó (vagy alacsony nátriumtartalmú szójaszósz)
- 1 evőkanál méz vagy eritrit
- 1 evőkanál balzsamecet vagy almaecet
- 1 teáskanál szezámolaj
- 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál szezámmag (opcionális)
- 1 szál újhagyma, apróra vágva
- 1 közepes brokkoli
- rizs vagy karfiolrizs
Elkészítés
Pácolás
Egy tálban keverd össze a kókuszaminót, mézet, balzsamecetet, gyömbért, fokhagymát, szezámolajat és borsot. A csirkecsíkokat forgasd bele, és hagyd pácolódni legalább 15 percig.
Pirítás
Egy serpenyőben hevítsd fel a kókuszolajat, és pirítsd a csirkecsíkokat közepes lángon 5-6 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Szósz besűrítése
Öntsd rá a maradék pácot, és főzd még 5-7 percig, amíg a szósz kissé besűrűsödik és bevonja a csirkét.
Tálalás
Szórd meg szezámmaggal és friss újhagymával, majd tálald párolt basmati rizzsel vagy karfiolrizzsel, és párolt brokkolival a diétás verzióhoz.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 30 perc
Tippek
- Ha szaftosabb csirkét szeretnél, ne süsd túl, és adj hozzá egy kevés vízzel elkevert kukoricakeményítőt a szószhoz.
- Ha csípősebben szereted, keverj bele egy kis chilipelyhet vagy sriracha szószt.
- Gluténmentes változat: A hagyományos szójaszósz helyett használj kókuszaminót vagy tamarit.
- Extra ropogós állagért sütés előtt szórd meg a csirkecsíkokat egy kevés szezámmagliszttel.
Tápértékek
Kalória: 280 kcal
Fehérje: 40 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 10 g
Rost: 1 g
